Wortelkanaalbehandeling Amsterdam Oost

Elke tand of kies heeft een of meerdere wortelkanalen. Deze ruimte wordt door tandartsen de pulpa genoemd en bestaat uit zenuwvezels en bloedvaten. De pulpa kan gaan ontsteken of afsterven. De enige remedie, naast het trekken van de tand of kies, is het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Tijdens de behandeling reinigen we de kanalen, zodat de ontsteking verdwijnt en de pijn afneemt.

De voordelen van een wortelkanaalbehandeling bij Operatandarts in Amsterdam Oost:

  • Ruimte voor een spoed wortelkanaalbehandeling
  • Ervaren team van specialisten
  • Meestal pijnloze behandeling van uw klachten
  • Beste kwaliteit door moderne technieken

‘Ik had heel erg veel last van mijn kies. Gelukkig kon ik dezelfde dag nog terecht voor een controle. Er bleek een wortelkanaalbehandeling nodig te zijn. Vrijwel pijnloos en super goede service.’ – Sander uit Watergraafsmeer

Klachten ontstoken wortelkanaal

De pijnklachten die ontstaan bij een wortelkanaalontsteking zijn niet altijd duidelijk. De klachten kunnen variëren van gevoelige tanden of kiezen tot heftige pijn. Een ontsteking van het tandweefsel in uw wortelkanaal geneest niet vanzelf. Het is dus belangrijk dat u bij dergelijke klachten altijd bij ons langskomt voor een behandeling. We delen de pijnklachten op in twee stadia. Neem contact op wanneer u een of meerdere symptomen herkent.

Klachten eerste stadium

  • Gevoeligheid gebit
  • Een kloppende pijn in tand of kies
  • Pijnklachten in tand of kies bij dichtbijten
Klachten later stadium

  • Spontaan heftige pijn
  • Vorming van pus op ontstoken plek
  • Pijnuitstraling naar kaak, wang of oor

De behandeling van het wortelkanaal

Voordat we kunnen starten met de behandeling, is het belangrijk om goed te onderzoeken waar de ontsteking precies zit. Daarom beginnen we met het maken van röntgenfoto. Vervolgens verdooft de tandarts het behandelgebied en plaatst een cofferdam. Dit rubberen lapje verhoogt het comfort voor de patiënt en zorgt ervoor dat we droog kunnen werken. Hierdoor kunnen we u altijd de voorspelbare kwaliteit leveren.

1. Tand of kies openleggen

Met een klein boortje maakt de tandarts een opening in uw tand of kies. Hierdoor kunnen we beter bij het onderliggende kanalenstelsel om het ontstoken wortelkanaal beter te behandelen.

2. De ontsteking verwijderen

Voor een optimale genezing is het belangrijk dat de tandarts het ontstoken en dode tandweefsel volledig verwijdert. Dit doen we door met kleine vijltjes de ontstoken inhoud uit de wortelkanalen weg te halen.

3. De kanalen spoelen

Vervolgens maken we met een desinfecterend spoelmiddel uw tand- of kiesholte schoon. Zo zijn we er zeker van dat er geen ontstoken tandweefsel achterblijft in uw wortelkanaal.

4. De kanalen sluiten

Als laatste sluiten we de wortelkanalen door deze te vullen met speciaal materiaal. Zodra dit geplaatst is, plaatsen we over uw tand of kies een vulling.

Nabehandeling

Wij voeren een wortelkanaalbehandeling uit onder plaatselijke verdoving. Ons advies is om de verdoving volledig te laten uitwerken voordat u gaat eten, drinken of roken. Het uitwerken zal ongeveer twee uur duren. Zodra de verdoving uit uw lichaam is, kan u wat pijn ervaren. Vooral tijdens het bijten of kauwen kan het behandelgebied gevoelig zijn. Meestal trekt dit enkele dagen na de wortelkanaalbehandeling vanzelf weer weg. Wij raden aan om een ibuprofen of paracetamol in te nemen om de pijn tegen te gaan.

Direct na de behandeling kunt u uw gebit en tandvlees weer reinigen zoals u dat gewend bent.

Herbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling heeft als doel uw tand of kies te behouden. In enkele gevallen kan het voorkomen dat we de behandeling nogmaals moeten uitvoeren. Dit is het geval wanneer het ontstoken tandweefsel niet goed genoeg geneest en u opnieuw pijnklachten ervaart. De herbehandeling gaat hetzelfde als de eerste behandeling: een grondige reiniging van het wortelkanaal en het plaatsen van een vulling.

‘Waar eerst gedacht werd aan een oorontsteking, bleek het wortelkanaal van mijn kies ontstoken te zijn. De wortelkanaalbehandeling bij Operatandarts verliep spoedig én pijnloos. Geen klachten meer gehad, top!’ – Margreet uit Amsterdam Oost

‘De gevoeligheid van mijn tanden en kiezen bleek achteraf een wortelkanaalontsteking te zijn. Na het maken van een röntgenfoto vond de wortelkanaalbehandeling plaats. Kundige tandarts die mij ook zeer geruststelde. Nergens last meer van.’ – Jan uit Watergraafsmeer

Kosten wortelkanaalbehandeling

De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn afhankelijk van uw situatie. De prijzen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Bekijk tarieven wortelkanaalbehandeling

Waarom een behandeling bij Operatandarts?

Door de vele nascholingscursussen en congressen die onze tandartsen volgen op het gebied van wortelkanaalbehandelingen zijn we up-to-date met de huidige ontwikkelingen. In onze praktijk maken we dan ook gebruik van de nieuwste behandeltechnieken en materialen. Onze kanaalvullingen zijn volledig bio-inert en geven daardoor veel minder tot geen napijn. Tevens hebben we beschikking over een Zeiss microscoop onder het motto ‘you can’t treat, what you can’t see’. Wortelkanaalbehandelingen kennen bij ons dan ook een zeer hoog succespercentage. Regelmatig worden door collega-tandartsen moeilijke casussen naar ons verwezen.

Veelgestelde vragen wortelkanaalbehandeling

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Met de nieuwste technieken en beste verdoving kunnen wij de wortelkanaalbehandeling nagenoeg pijnloos uitvoeren. Zo voelt u van de behandeling zelf niets, maar zodra de verdoving is uitwerkt kan u soms last van napijn krijgen. Om de pijn te onderdrukken adviseren wij u om een paracetamol in te nemen.

Hoelang duurt de behandeling?

Wat de precieze tijdsduur van de wortelkanaalbehandeling is, is afhankelijk van het aantal te behandelen kanalen. Elke tand heeft één wortelkanaal, maar een kies heeft er bijvoorbeeld meerdere. Hierdoor varieert de behandeltijd tussen 2 tot 2,5 uur.

Krijg ik last van napijn?

Na het uitwerken van de verdoving kunt u last krijgen van napijn. Dit houdt in de meeste gevallen een aantal dagen aan en verdwijnt vanzelf weer. Ons advies is om een pijnstiller te nemen om de pijn te onderdrukken. Is de pijn na een week nog niet verdwenen? Neem dan contact met ons op.

Afspraak maken

Voor meer informatie over een wortelkanaalbehandeling of het maken van afspraak, belt u naar 020 694 8057 of vult u online ons afsprakenformulier in.

 

Afspraak planner

Onze tandheelkundige behandelingen

Operatandarts is een praktijk die patiënten een compleet pakket met tandheelkundige zorg aanbiedt. Naast wortelkanaalbehandelingen bent u voor de volgende behandelingen van harte welkom in onze praktijk: